Om nogle, for ubekiendte eller lidet bekiendte, kornbesparende Fødemidler.
Potetesæbler er en Frugt, som ikke her er bleven benyttet til Folkeføde førend næstafvigte Høsttid, da den er befunden især anvendelig i Fladbrøddei. Æblene koges og siden enten bankes og mases til en fiin og seig Dej, hvorudi at spæde med Vand, Kornmeel, ja endog Lettekorns- og Avnemeel, kan indæltes, og deraf bages Fladebrød, hvorved Potetesæblene give samme Fordeel til Velsmag og Sejhed, som om man havde blandet Dejen med Rugmeel. Ved Potetæbledejen vinder man en Fladbrødleiv paa hver Mark Meel.
Men som Potetæblene er meget
vanskelige ved Masing og Bankning at faae fine, især Kjernene og Knotten af den
Stilk de hænge paa, saa har Nogle, strax efter de vare kogte, malet dem paa
Meelqværnen, ligesaa man maler Drav; hvorved de hastigst blive til en fiin Dej
tyk som en Grød, der strax indæltes med Meel, og uden at henstaae, som sagt,
bages, og giver et drøyt og velsmagende Brød; ja, paalidelige Landboere have
sagt mig, at de ikke fandt større Nytte ved i sidste Sommer at blande Rugmeel
mellem Avne- og Halmmeel, end nu af Potetæblerne.
Naar Æbledejen er malet, maa
Qværn-Overstenen hæves af, og Meelsøydingen afvaskes vel med Vand, ellers vil
Dejmassen stivne og saaledes fastlime Qværnen. Naar man vil mase og lave anden
Mad end Fladbrød af Potetæblerne, kan man først i reent Vand afkoge Bedskheden,
og siden med nyt Vand, hvorudi lidet Saltkoge dem møre og til bedre Smag.
I dette Aars Høst vare
Potetæblerne saa mange, at man kunde regne en Tønde Æbler efter 4 Tønder
Potetes, som vare alt for gode og formange at spildes; men da Nytten ei var tidsnok
og Alle bekiendt, blev for dette Aar den mindste Deel opsamlet. For Eftertiden
vil man nok være omhyggeligere.
Ved Fladbrødbagningen medgaaer
altid en Deel fiint Meel til det saakaldte Bresemeel. (At bage kaldes det
Arbeide at udrulle Leiverne med Baastekjelvet, og naar man derefter varmer
Brødleiverne paa Bagstehellen over Ild, heder det at stege Fladbrød) En
Dagligbrøds Bresemeel, er fiinmalet Meel af Islandsmos saa fortrinlig drøyt som
Kornmeel besparende. At Islandsmos, efter forhen givne Anviisninger, maa
afskylles i klar Lud, og siden vel tørres før den bringes til Qværnen, anmærkes
herhos.
Saavidt Veiret og Sneen giør det
muligt maa man endnu i denne Efterhøst flittig sanke Islandsmos.
I de fleste Landbohusholdninger
har det i gode Aar været Brug at spise Meelgrød enten til Middags eller
Aftenmad. I sidste Sommer er det befundet, at tyk Melk (Skiør), og dertil lidt
kogt Melk som Suul; mætter og styrker Arbeidsfolkene endog bedre end Grød af
rivet Kornmel.
Skiør sættes til Ilden i en Grøde
og ostes. Mysen (Vallen) fraskilles og giemmes til Syre, men Kosten (Osten
færsk) bredes ud over ud over enden tyk Melk, eller blandes derudi og spises
til Frøkost eller og til Rens-Maaltider, som kold Mad. Herved spares det saakaldte
Skjørsoppebrød, der pleier medgaae een a to Leiver til hver voxen Arbeider; dog
er denne Slags kolde Mad endda mere styrkende om man har lidt Brød, saasom en
Fjerdedels Leiv til hver Arbeider, og endda er herved meget Brød sparet.
Kold tyk Melk alene, med
smaabrudt Fladbrød udi, som kaldes Skiørsoppe, er, naar Melken er god, ogsaa
Brød besparende.
Dravle er enten Kjæseløbet eller
ved syrlig Melk efter og kogt Melkemad. Denne ansee Arbeidsfolk ei saa mættende
og styrkende, som de foranskrevne, skjønt, som lavet af uafflødet Melk
kostbarere, men søges Drablen en halv Times Tid, bliver den kraftigere.
Ved disse Slags Melkespiser og
dels lidt bloret og ludet Fisk imellem, har mange Daleboefamilier i sidste
Sommer og Høst hjulpet sig med en Fjerdedeel af det Korn, de ellers i et lige
Tidsrum har i Almindelighed forbrugt; og gid Flere heraf maa lære den for Alle
saa meget vigtige Kornbesparelse!
Norsk Landboeblad No 11
29. september 1813
29. september 1813
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar