Saaledes synes nu ved Høstens Slutning i denne Omegn, at to
Trediedele af Agrenes forventende Afgrøde er tabt, men det værste er, at paa de
Gaarder hvor Kornet i de første Frostnætter kreperede og i paafølgende vaade
Vejrligt raadnede, klages allerede over Upasselighed og Smerte ved Nydelsen af
det bedærvede Kornmeel, skiønt indmænget blandt bedre; og da her, saavel af
Optegnelser som Fædres Fortælling haves Efterretning, hvor ofte sørgelige og
vidt udbredte Sygdomme var været Følger af fordærvet Korns hyppige Nydelse; saa
føler Udgiveren en vigtig Tilskyndelse, til Fleres Overvejelse at fremsætte:
egne og andres Tanker, Forsøg og Efaringer, om sundere Mademner blandt lidet
eller bedærvet Kornmeel.
1) Næst hvad jeg før har sagt om Islandsk Mos, tilraades at af
knusede og stødte Benknogler, (hvor Kiødet er afspist) maa koges en Kraftsuppe
som med en liden Tilsætning af et Afkog af Islandsk Mos, giver en styrkende Skel?e.
2) Melk som har staaet i 24
Timer eller lidt længer tappes af fra Fløden, og i en Gryde over Ild ostes
langsom. Vallen hældes fra og Osten dannes til smaa tynde Kager, som lægges ud
i Træbækker at de stivner noget, og saadanne spises de til Frokost enten med
eller uden lidt Smør og Gammelost. Ved Kjærningen af saaledes samlet tynd
Fløde, som ej maa blive for gammel, tabes intet paa Smøret og af Vallen enten
koges Brim, Syre, eller det anvendes blant Grød, Suppe, og anden Meelmad.
3) Brød af fersk Fisk som løbes i varmt Vand, siden efter alle
Been ere afplukkede, mases eller knuges og med lidt Kornmeel indhæltes til
Fladbrødet, som efter at det ved Bagstkjælvet er udrullet en passelig tyndt,
steges paa Bagsthellen, først en Gang og siden gjentages og skjærpes til
tørrere. Denne Maade har jeg befundet at give et mere velsmagende og sundere
Brød, end Meel af tørret Fisk der under Indæltningen til Brøddej, faae en
Raasmag som gjør ringe Meel mere usmageligt.
4) Kjødmad med Sod, hvorhos kan spises Poteter med lidt Salt. Og
her finder jeg mig anlediget at fraraade, den, af Nogle optagne Madlavning af
Poteter, masede i Surmelk, som mellem anden ring Spise hverken er sund eller
styrkende; men heller at Poteter masede maa anvendes til Fladbrød, Potetes Grød
ec, og ellers kogte eller stegte, spises til salt og tør Mad med megen Nytte.
Det Norske Landboblad No. 8,
andet Stykke den 24 Oktober 1812. ved
S. Aarflot.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar